dilluns, 14 de febrer del 2011

Impotència de bon matí

Avui he somiat el següent:

Amb els de la resi érem de cap de setmana no sé a on. L'edifici era molt estrany i l'ambient que s'hi respirava també, com sobrecarregat. Era de nit. Hi havia diverses habitacions separades per vidres, llits i molta roba per allí sobre. Abans d'anar dormir havia de preparar la roba de l'endemà i m'hi ajudaven dos "cuidadors" nous.
Una de les peces de roba que volia preparar éren uns escalfadors, però un dels cuidadors nous s'hi ha negat rotundament. Jo, sorpresa, li he preguntat que per què, i ell m'ha respost amb un to molt convincent que no podia, que havia rebut ordres des de coordinació que a l'endemà faria sol i no em caldrien. Jo, cada vegada més indignada, li volia fer entendre que no era just que decidissin sobre el què m'havia de posar o no, però ha estat com pica pedra, ja que el cuidador, com que era nou, no volia desobeïr les ordres de coordinació, per molts estúpides que li semblessin, per por a perdre la feina, "i amb aquets temps de crisis que estem visquent, encara menys..."m'ha dit.

Finalment, he anat a buscar a la coordinadora de la resi ben emprenyada. Me l'he trobat tan tranquila, en un sofà, parlant amb la resta de treballadores, i jo, cridant li he dit:
- Tu què, com t'atreveixes a decidir per mi?!
- És que Raquel, no pots fer el què tu vulguis, no pots manar a la gent, i demà no farà pas fred...no cal que et posis els escalfadors...
- M'és igual, sobre el meu cos només decideixo jo, i sobre la roba que em vull posar, també! Només faltaria...
el somni s'ha esfumat i jo m'he despertat. De cop, fins i tot amb la veu afònica, i és que em semblava que per molt que cridés ningú em sentia. La situació no sé com ha acabat, però la sensació d'impotència en el moment de despertar-me era ben real.


Sé que,segurament, els qui llegiu això us quedareu igual, però no ho he sabut explicar millor, la veritat. Possiblement, si ho hagués fet just després de despertar-me hagués pogut explicar més detalls, però tot i així, ho volia comentar. Evidentment, a la resi no decideixen la roba que m'he de posar, però sí que ho fan amb moltes altres coses (amb la roba del llit, els horaris, el menú, etc.).
Aquest somni no deixa de ser una mostra irreal de les realitats que es viuen en una residència, la intenció general de la qual és dominar als residents des del "savi" punt de vista "dels especialistes", i el paper que juguen els cuidador és com de robts, que actuen de la manera que els dicten "els de dalt", sense aplicar el sentit comú i/o la justícia. No és d'estranyar, doncs, el sentiment d'impotència... I és que en el fons, les residències no deixen de ser un micro-sistema més d'aquesta nostra societat tan meravellosa que tenim, que el que més desitja és dominar-nos com si fossim titelles, i si ets diferent a la majoria, encara més.

4 comentaris:

  1. De quin tipus de residencia parles? Per a gent gran, jove, malalta, sana, discapacitada físicament, mentalment...? No m'ha acabat de quedar clar... De totes formes el text en sí el que és el somni no m'ha deixat igual, t'ho assegur-ho.

    ResponElimina
  2. jejee merci! parlo de residències per a persones amb discapacitat física

    ResponElimina
  3. Tot un crit de rebelió....

    ResponElimina
  4. Hola Rachel, tot i que ja sé que no és una cosa aïllada que només tingui a veure amb la teva residència voldria saber quina residència és. Des de la comissió de diversitat funcional del 15M (Acampada bcn) potser podríem pensar alguna actuació, sempre i quan tu hi estiguis d'acord. El proper 26 de juliol a les 19h farem un debat públic sobre el tema de les residències. Si et va bé i et ve de gust podries venir,

    una abraçada,
    Asun Pie

    ResponElimina